Haiiii...
ari nie cikmala sarapan LAKSAM KELANTAN
@ LAKSE KELATE (baru best nop nyebut)
sesuai ngan makanan dye
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
- >>bahan kuah:
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
- >> Bahan ulam
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
- >>cili:
- cili merah
- belacan
- garam
- limau
Cara-cara
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan.
- Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-
- utk mengelak dari melekat.
- Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
- Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung-
- supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
- Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain
- dan kukus sampai masak.
- Ulang sampai habis
- Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih,
- bawang merah dan lada hitam.
- Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
- Masak sehingga agak pekat.
- Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,
- tambah grm skit dan perahkan limau
1 ulasan:
kawe pun suko laksem..... ohsemmm sedap nyo !
Catat Ulasan