NUFFNANG

FOLLOW CIKMALA

TINGGALKAN JEJAK AWAK

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK AWAK

LIKE???

Rabu, 4 Julai 2012

LAKSE KELATE CIKMALA

Haiiii...
ari nie cikmala sarapan LAKSAM KELANTAN
@ LAKSE KELATE (baru best nop nyebut)
sesuai ngan makanan dye

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau
  • Cara-cara

    1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. 
    2. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-
    3. utk mengelak dari melekat. 
    4. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. 
    5. Kukus sampai masak.
    6. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- 
    7. supaya laksam kelihatan licin dan cantik. 
    8. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain 
    9. dan kukus sampai masak. 
    10. Ulang sampai habis
    11. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, 
    12. bawang merah dan lada hitam. 
    13. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. 
    14. Masak sehingga agak pekat.
    15. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,
    16. tambah grm skit dan perahkan limau

1 ulasan:

Remy hazza berkata...

kawe pun suko laksem..... ohsemmm sedap nyo !

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...