Haiiiii......
semalaam Cikmala giler kentang..
tbe2 terbeli BUAH PAUH
dalam hati nak buat sambal pauh la.
balik rumah
gedung gedang gedung gedang la.....
menumbok cili kau....
Bahan-bahan ( 1 hidangan )
- isi ikan dpd 1 ekor ikan kembung.
- bab CIKMALA makan berdua je@ korunk nak guna ikan selayang pong boleh (direbus atau dibakar terlebih dahulu) ikut citarasa
- 3-4 biji mempelam muda (diparut/dicincang kasar)
- 3-4 biji cili padi (hijau + merah)
- Garam secukupnya
Cara-cara
- Tumbuk cili padi dengan garam sehingga separuh lumat.
- (Kalau tumbuk lumat, isi ikan akan jadi pedas jgk)
- Masukkan parutan mempelam muda dan tumbuk sehingga separuh lumat juga.
- Masukkan isi ikan dan ditumbuk lumat dan sebati dengan bahan-bahan td.
- Sedia dihidang dan mmg best dimakan dengan nasi panas.
2 ulasan:
sedap!!!!!
dah lama tak makan sambal pauh..... lagi satu ..sambal machang!!!
pergh!!! meleleh!
sambal macgang tak pernah dengar plak :-)
Catat Ulasan