NUFFNANG

FOLLOW CIKMALA

TINGGALKAN JEJAK AWAK

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK AWAK

LIKE???

Jumaat, 15 April 2011

RESEPI*ASAM*REBUS*IKAN MERAH*

haiiii...nie resepi no 2 yg saya terpikir nk masuk dalam blog.sebab mak mertua saya masak nie juga untuk makan tengahari....best wooooo...cuba try test.hehhehehe...jom kita tgk bahan2nya:-

Bahan-bahan
  • 4 ekor ikan merah
  • 4 biji cili merah-buang biji*
  • sedikit ikan bilis*
  • 4 biji bawang kecil*
  • 2 biji bawang putih*
  • sedikit belacan*
  • 1 batang serai-titik hujung
  • air ikut keperluan
  • air asam jawa-terpulang pada tukang masak..nak banyak atau sedikit
  • 1 batang bunga kantan-belah 2
  • sedikit daun kesum-ambil daun
Cara-cara

1. Tumbuk atau kisar semua bahan bertanda *.  Kalau tumbuk lagi best.
2. Siang ikan dan toskan.
3. Masukkan semua bahan yang telah lumat ke dalam periuk dan masukkan air.
4. Hidupkan api dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan, air asam jawa berserta garam.
6. Bila mendidih masukkan bunga kantan dan daun kesum.
7. Rasa cukup garam dan asam barulah di padam api

2 ulasan:

Nora Karim berkata...

wow... mcm sedap jek... hehehh nak try la nanti...

pinkcolour82 berkata...

hehehehe...try la.kalu masak ngan ikhlas mesti sodap nora.....

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...