NUFFNANG

FOLLOW CIKMALA

TINGGALKAN JEJAK AWAK

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK AWAK

LIKE???

Khamis, 14 April 2011

GULAI*IKAN*TONGKOL*

haiii....resepi saya kali nie gulai ikan tongkol, yg tbe2 saya terpikir nie pasal bila saya balik umah mak mertua saya ada gulai ikan tongkol neh.memang feberet saya....k meh kita tgk resepinya:-

Bahan A
Dua ekor ikan tongkol sederhana besar  
5 keping asam gelugor  
2 inci halia, ditumbuk kasar  
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar  
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar  
Sesudu makan garam dan sesudu teh gula  
Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)

Bahan B 
Santan pekat dari satu biji kelapa  
3 keping asam gelugor 
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk  
4 ulas bawang putih, ditumbuk  
1 inci halia, ditumbuk  
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes  
Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)  
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.  
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau kalau di Kelantan dipanggil "manisan")  
Garam secukup rasa  
Minyak untuk menumis

Cara memasak:
Rebus bahan A sehingga masak, dan renihkan selama setengah jam, kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.  
Pijarkan minyak di dalam periuk  
Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau  
Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga keluar minyak  
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih  
Masukkan santan pekat dan asam gelugor  
Bila mendidih masukkan gula merah  
Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)  
Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang pon boleh..pon boleh..pon boleh...


Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...