NUFFNANG

FOLLOW CIKMALA

TINGGALKAN JEJAK AWAK

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK AWAK

LIKE???

Khamis, 22 Ogos 2013

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI DAUN LIMAU PURUT

Haiiiii,,,,
kalau puasa.tgk makanan semuanya selera sangat.walaupun tgk gambar...ngeeeee,,,,,terliur di buatnya.menu cikmala terliur ari nie tarrraaaaaa,,,,selalunya kalau cikmala masak lemak tak pnah pulak letak daun limau purut.nak try la nnt letak daun limau purut...sedap ke tak.

Ayam Lemak Cili Padi Daun Limau Purut.
Bahan2nya
1 ekor ayam di potong 12
2 labu bawang – dikisar
4 ulas bawang putih – dikisar
3 biji ubi kentang dipotong dadu
4 biji buah keras – dikisar
1/2 inch kunyit hidup – dikisar
12 biji cili api – dikisar
4 helai daun limau purut dikoyak2 sedikit
1 paket santan 200ml
1 kuib knorr ikan bilis
2 batang serai dititik
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara2nya
Panaskan minyak diperiok.Letakan bahan2 yang sudah dikisar. Goreng hingga wangi, letakan ayam gaulkan dengan rempah nya. Masukan air secukup dan kuib knorr ikan bilis, garam secukup rasa. Letakan kentang yang di potong dadu dan berberapa helai daun limau purut, koyak2kan daun nya sedikit supaya aroma nya keluar. Tutup tudung periok nya dan biarkan ayam dan kentang nya masak hingga kuahnya mendidih diapi yang sederhana. Masukan santan dan kacau kuahnya. Biarkan santan nya masak dan mendidih baru tutup api.

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...