NUFFNANG

FOLLOW CIKMALA

TINGGALKAN JEJAK AWAK

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK AWAK

LIKE???

Isnin, 11 Jun 2012

RESEPI NASI DAGANG

Haiiii.....
kali nie RESEPI NASI DAGANG LAK...
mane lau tau korunk rajin nak membuatnye
Cikmala nie rajin membeli je

Untuk nasi:
  • 1 gantang(2.7kg) beras wangi (eg: brand Sunwhite) dibasuh dan direndam selama 8 - 9 jam
  • Segenggam bawang merah setelah dimayang ( lebih kurang 12 ulas)
  • 1 - 2 inci halia (dihiris halus-halus panjang)
  • 1 - 2 sudu besar halba
  • Santan dari 3 biji kelapa ( santan pekat satu cetong(lebih kurang 900ml) dan santan cair satu setengah cetong)
  • 1 sudu besar gula
  • segenggam garam
  • Untuk lauk:
  • 4 ekor ikan tongkol yang besar direbus bersama satu keret besar nisan, segenggam asam gelugur dan garam secukup rasa, air rebusan disimpan untuk dimasukkan dalam masakan kuah nanti
  • Untuk Kuah:
  • 1 senduk nasi penuh serbuk ketumbar
  • 1/2 senduk nasi serbuk jintan manis
  • segenggam lengkuas setelah dihiris
  • 1 inci kunyit hidup (atau 1 sudu besar kunyit serbuk)
  • 1 labu bawang putih (yang besar)
  • 2 inci halia
  • 3/4 kilo bawang merah lebih sedikit
  • 1 1/2 bungkus cili boh yang RM1.20 sebungkus
  • kerisik dari 1/2 biji kelapa
  • 4 keret besar nisan
  • santan dari 4 biji kelapa ( kepekatan biasa, jangan cair)
  • 2 inci kulit kayu manis
  • Untuk Acar: 3 biji timun 1 batang karot 3 biji cili merah besar 2 potong nenas 1/4 kobis (setelah dipotong-potong digaul bersama garam gula dan cuka secukup rasa)
  • Telur rebus: 12 - 13 biji

Cara-cara

  1. Cara-cara memasak kuah: semua bahan untuk kuah di'blender'
  2.  kecuali kerisik, nisan, santan dan kulit kayu manis.
  3. masak santan hingga naik minyak sedikit barulah dicampur 
  4. bahan-bahan yang diblender, kerisik, nisan dan kulit kayu manis.
  5. masak biar lama (api perlahan) bila santan surut separuh 
  6. diisi air lagi hingga paras yang pertama, step ini diulang lagi 
  7. selepas air surut separuh lagi baru letak ikan yang direbus 
  8. bersama air rebusan dan separuh dari asam gelugur 
  9. yang diguna untuk rebus ikan, air ditambah lagi 
  10. sehingga paras pertama dan dimasak api perlahan 
  11. sehingga kuah pekat dikacau sekali-sekali
  12. ( masak kuah makan masa lebih kurang 7 jam, 
  13. dengan yang demikian kuah menjadi warna gelap dan
  14.  tulang ikan reput macam sardin di dalam tin)

  15. Cara-cara memasak nasi: beras yang direndam 8 jam 
  16. dibasuh dan dikukus kosong sehingga masak, 
  17. kemudian diangkat dan digaul rata dengan santan cair, 
  18. bawang merah yang dimayang dan halba.
  19. kukus sekali lagi hingga masak dan diangkat dan 
  20. digaul bersama santan pekat (diperolehi dengan memerah santan 
  21. menggunakan air masak)yang sudah dicampur gula dan garam. Nasi sudah siap.
  22. Bagi siapa yang kesuntukan masa boleh ikut cara saya memasak kuah,
  23.  tapi kuahnya tak segelap yang original dan tulang tak sempat menjadi lembut.

2 ulasan:

Unknown berkata...

feberet remy....... sedapnyer.....

Ain Yoli berkata...

sedapnya.......
pernah masak tapi tak jadi hubby kata tak payah masaklah ibu wak tak pandai masak hehe

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...