Haiiii.....
kali nie RESEPI NASI DAGANG LAK...
mane lau tau korunk rajin nak membuatnye
Cikmala nie rajin membeli je
Untuk nasi:
- 1 gantang(2.7kg) beras wangi (eg: brand Sunwhite) dibasuh dan direndam selama 8 - 9 jam
- Segenggam bawang merah setelah dimayang ( lebih kurang 12 ulas)
- 1 - 2 inci halia (dihiris halus-halus panjang)
- 1 - 2 sudu besar halba
- Santan dari 3 biji kelapa ( santan pekat satu cetong(lebih kurang 900ml) dan santan cair satu setengah cetong)
- 1 sudu besar gula
- segenggam garam
- Untuk lauk:
- 4 ekor ikan tongkol yang besar direbus bersama satu keret besar nisan, segenggam asam gelugur dan garam secukup rasa, air rebusan disimpan untuk dimasukkan dalam masakan kuah nanti
- Untuk Kuah:
- 1 senduk nasi penuh serbuk ketumbar
- 1/2 senduk nasi serbuk jintan manis
- segenggam lengkuas setelah dihiris
- 1 inci kunyit hidup (atau 1 sudu besar kunyit serbuk)
- 1 labu bawang putih (yang besar)
- 2 inci halia
- 3/4 kilo bawang merah lebih sedikit
- 1 1/2 bungkus cili boh yang RM1.20 sebungkus
- kerisik dari 1/2 biji kelapa
- 4 keret besar nisan
- santan dari 4 biji kelapa ( kepekatan biasa, jangan cair)
- 2 inci kulit kayu manis
- Untuk Acar: 3 biji timun 1 batang karot 3 biji cili merah besar 2 potong nenas 1/4 kobis (setelah dipotong-potong digaul bersama garam gula dan cuka secukup rasa)
- Telur rebus: 12 - 13 biji
Cara-cara
- Cara-cara memasak kuah: semua bahan untuk kuah di'blender'
- kecuali kerisik, nisan, santan dan kulit kayu manis.
- masak santan hingga naik minyak sedikit barulah dicampur
- bahan-bahan yang diblender, kerisik, nisan dan kulit kayu manis.
- masak biar lama (api perlahan) bila santan surut separuh
- diisi air lagi hingga paras yang pertama, step ini diulang lagi
- selepas air surut separuh lagi baru letak ikan yang direbus
- bersama air rebusan dan separuh dari asam gelugur
- yang diguna untuk rebus ikan, air ditambah lagi
- sehingga paras pertama dan dimasak api perlahan
- sehingga kuah pekat dikacau sekali-sekali
- ( masak kuah makan masa lebih kurang 7 jam,
- dengan yang demikian kuah menjadi warna gelap dan
- tulang ikan reput macam sardin di dalam tin)
- Cara-cara memasak nasi: beras yang direndam 8 jam
- dibasuh dan dikukus kosong sehingga masak,
- kemudian diangkat dan digaul rata dengan santan cair,
- bawang merah yang dimayang dan halba.
- kukus sekali lagi hingga masak dan diangkat dan
- digaul bersama santan pekat (diperolehi dengan memerah santan
- menggunakan air masak)yang sudah dicampur gula dan garam. Nasi sudah siap.
- Bagi siapa yang kesuntukan masa boleh ikut cara saya memasak kuah,
- tapi kuahnya tak segelap yang original dan tulang tak sempat menjadi lembut.
2 ulasan:
feberet remy....... sedapnyer.....
sedapnya.......
pernah masak tapi tak jadi hubby kata tak payah masaklah ibu wak tak pandai masak hehe
Catat Ulasan