NUFFNANG

FOLLOW CIKMALA

TINGGALKAN JEJAK AWAK

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK AWAK

LIKE???

Selasa, 5 Jun 2012

IKAN BAKAR & PERENCAH IKAN BAKAR CIKMALA

Haiii...
terliur tengok IKAN BAKAR lam majalah
teringin nak buat,,
dapnye kalu berbuka makan IKAN BAKAR

BAHAN-BAHAN
ikan dibersihkan dan diperap terlebih dahulu
minyak untuk menumis
3 sudu serbuk cili
air asam jawa, gula garam,dan perasanya

BAHAN-BAHAN DIKISAR
25 tangkai cili kering
20 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
10 batang serai
2 inci halia
3 inci lengkuas

CARA MEMBUAT
ikan dibakar hingga masak.ketepikan
panaskan minyak,tumis bahan yg dikisar hingga naik baunya
selepas itu, masukan air asam jawa,gula, garam dan serbuk cili
masak sehingga perencah menjadi pekat manis dan masam
ketuk serai ke dalam perencah
tuangkan perencah td ke atas ikan bakar
sedia la untuk dimkn....

kalu korunk nak buat
dah masak tue
RETI2 la bagi Cikmala sikit..
heheheheh

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...