NUFFNANG

FOLLOW CIKMALA

TINGGALKAN JEJAK AWAK

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK AWAK

LIKE???

Khamis, 22 September 2011

BUAT MUFFIN UNTUK JAMUAN RAYA

Cairkan coklat. 
Gunakan kaedah "double boiler".
tak pong korang beli serbuk trus senang...
 Kemudian masukkan mentega. 
Kacau sehingga mentega cair. 
Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. 
Kacau sampai sebati. 
Tak perlu penaik(kembang).
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. 
Kacau biar campuran sebati.
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat.
 Gaul sehingga sebati.
 Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. 
Bakar selama 20 minit.
Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. 
Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...