NUFFNANG

FOLLOW CIKMALA

TINGGALKAN JEJAK AWAK

JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK AWAK

LIKE???

Sabtu, 5 Februari 2011

PETUA*DAPUR

haiiiii........kali nie saya nk cerita pasal petua dapur.untuk pengetahuan korang dan saya sendiri.sebab kaum wanita takkan terlepas dengan dapur neh seperti irama dan lagu..cewaaaah..........jom kita tengok

IKAN PANGGANG LEBIH WANGI
bagi mendapatkan ikan panggang berbaur wangi,balutkan ikan yang sudah diperap dengan daun kunyit.kemudian bakar dengan menggunakan api yang sederhana sehingga masak.
LIMAU KEKAL SEGAR
bagi memastikan limau yang di simpan di dalam peti sejuk sentiasa segar,ikut petua ini.basuh limau nipis terlebih dahulu.kemudian lumurkannya dengan garam.simpan dalam peti sejuk
DAGING CEPAT EMPUK
daging mungkin mengambil masa untuk empuk,bagi memendekkan masanya gunakan cara ini.masukan keratan batang ubi kayu yang tekah dibersihkan ke dalam daging yang sedang mendidih.biarkan selama 15 minit sebelum di angkat
CARA HILANGKAN GETAH PUTIK PISANG
pisang muda biasanya bergetah.bagi menghilangkan getahnya kupas kulit pisang muda.masukkan ke dalam sebuah mangkuk yang berisi air,garam,dan sedikit kapor.kacau sebati dan biarkan seketika.anda akan dapati getah pisang mudah di keluarkan.
ELAK BUAH DARI LEBAM
setiap kali memotong buah ,ia akan menjadi lebam.atasinya dengan mencucuk bahagian hujung pisau yang hendak digunakan dengan limau nipis.kemudian potong buah tadi seperti biasa.kemudian bilas seperti biasa.
PISANG GORENG RANGUP
pisang goreng mesti lebih enak jika rangup.cara untuk membuatnya adalah seperti berikut.bancuh tepung bersama garam,kunyit,dan air di dalam sebuah mangkuk.kacau sebati.kemudian masukkan minyak masak.kacau bancuhan sekali lagi.celup pisang ke dalam bancuhan ini dan goreng pisang sehingga kekuningan












Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...